2019. május 30. - 20:30

Az elemek szelektív begyűjtésével is csökkentheti Szerbia az ökológiai lábnyomát

Az ökológiai lábnyom csökkentése az elemek szelektív begyűjtésével címmel szombaton a VM4K-ban egynapos továbbképzést tartottak az általános- és középiskolák fizika- és műszaki tanárai részére.

2019. március 02.

A műhelygyakorlatra 15 tanár érkezett Észak-Bácska településeiről. Az első workshop jellegű képzést Tóth Dénes nyugalmazott elektrotechnika szakos tanár vezette. Ma az ökológiai lábnyom mérésére, és univerzális- és táblaméretű töltő elkészítésére kaptak gyakorlati utasítást a résztvevők. A következő továbbképzést március 23-án tartják informatika- és biológiatanárok részére.

Tóth Dénes, nyugalmazott fizika- és elektrotechnika szakos tanár: „Az a célunk, hogy átfordítsuk a száraz elemek használatát, amely pillanatnyilag kilencven-tíz százalék. A kilencven az a nem tölthetők százaléka, a tíz a tölthetőeké. Tehát, hogy átfordítsuk legalább gyakorlatokon keresztül 50-50-re. Ha igaz lesz, akkor az iskolák tudnak majd olyan töltőket csinálni, amelyek naponta 20-tól 50 elemet tudnak tölteni, a gyerekek amikor mennek a suliba akkor töltik, amikor pedig haza mennek akkor viszik a lámpákba. Általában led-lámpák táplálását próbáljuk megoldani, mert a méréseink szerint a gyerekek felének nincs bicikli lámpája, ami közlekedésveszélyes.”

Forrás: Pannon RTV