Csütörtök esték – másképp (beszélgetés a Bodros Tamburazenekar tagjaival)

2021. március 11.

2021. március 11-én Csütörtök esték – másképp programsorozatunk keretein belül harmadik alkalommal került sor lemezbemutató beszélgetésre. A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel, valamint a személyes és társadalmi felelősségvállás jegyében a rendezvény az online térben, a VM4K Facebook-oldalán élőben volt követhető.

Adáról érkezett hozzánk a Bodros Tamburazenekar. Az öt fiatal alkotta csapattal, Apró Boglárkával, Lévai Balázzsal, Pálfi Patrikkal, Pálfi Péterrel és Uller Botonddal, valamint vezetőjükkel, Zombori Péterrel Juhász Gábor szerkesztő/népzenész beszélgetett a nemrég megjelent első, Bodrosodik címet viselő albumukról. A 2016-ban alakult zenekar szívéhez a vajdasági dallamok állnak legközelebb, a vidékünkön őshonos hangszer, a tambura által ezekből kaphatott ízelítőt, aki velünk tartott csütörtök este.

A beszélgetés első felében közelebbről megismerhettük a zenekar tagjait, valamint azt is megtudhattuk, hogy miként kerültek kapcsolatba a népzenével, hogyan vált az életük szerves részévé a zenélés. Zombori Pétertől megtudtuk, hogy mint pedagógus, elsődleges feladataként az örömzenélés élményének átadását tekinti. A vajdasági közönség számára az együttes a Duna Televízió által szervezett Fölszállott a páva tehetségkutató műsoron keresztül vált ismertté. A megmérettetésnek köszönhetően számos felkérést kaptak, amelyekre a kialakult járványügyi helyzet miatt egyelőre nem került sor, viszont a VM4K udvarában megvalósulhatott a zenekar első önálló koncertje, amelyet a nagyközönség felvételről tudott megtekinteni. A Bodrosodik című lemez hanganyagának felvétele hatalmas élményt nyújtott a gyerekek számára. Első alkalommal volt lehetőségük profi hangmérnökökkel együtt dolgozni. A felvételt megelőző hetek szorgos munkával teltek el, naponta több órát is gyakoroltak azért, hogy a tudásuk legjavát mutathassák be.  A sok munkának meglett a gyümölcse, nagyszerű hanganyag készült el. A beszélgetés lezárásaként egy gombosi éneket hallgatthattunk meg Bogi előadásban.

A Bodrosodik lemez a VM4K és a VMMSZ kiadásában jelent meg 2020-ban, a Nemzeti Összetartozás Évében.

Az eseményről további hírek és beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Csütörtök este a Bodrossal (közlemény)

Magyar Szó: Első önálló koncert, első lemez (beszámoló, interjú) 

Pannon RTV: Bodrosodik, a Bodros zenekar első lemeze (beszámoló, videó)

Szabadkai Magyar Rádió: Csütörtök esték – másképp: Bodros zenekar (a beszélgetés meghallgatása)

YouTube: Csütörtök esték – másképp: beszélgetés a Bodros zenekar tagjaival (feliratos videó)

Pannon RTV: Moholi népdalcsokor a Bodros zenekartól (beszámoló, videó)