2019. június 20. - 20:00

Egy kilogramm ceruzaelem akár 8 ezer liter ivóvizet is képes beszennyezni

Többek között erről is szó esett a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban, ahol tanároknak tartottak továbbképzést az elemek újrahasznosításáról.

2019. március 23.

A ceruza elemektől az alkáli és lítium akkumulátorok újrafelhasználásáról is beszéltek az előadáson. Hatala Zoltán, tanár, Hunyadi János Általános Iskola, Csantavér: „A környezettudatosságot mi neveljük beléjük. Mi döbbentjük őket rá. Amikor mi kezdtük az elemeket gyűjteni, épp a tanárok hatására - azt hiszem van már kb. 10 éve - és amikor elmondtuk ezeket az adatokat, akkor mindenki úgy ledöbbent és azt mondják: hú. Elmondtuk, hogy mi vár rájuk, mi fog történni és hogy egy kilogramm elem az 8 ezer liter vizet el tud szennyezni, ezek borzasztó adatok.”

 

Ha elemekről beszélünk, az ökológiai lábnyomunk szempontjából a cél az, hogy a lehető legtöbb anyagot újrahasznosítsuk - mondta el Tóth Dénes az Eco-friends és Eco-kits Környezetvédő Szervezet elnöke: „Az elemek kétharmada még primárisan hasznosítható, különösen bicikli lámpákba, a gyerekeknek bicikli lámpájuk nem igazán van. Tehát, hogy legyen, ne büntessék a szülőket 5 ezer dinárral, vagy nehogy elüssék őket, a másik meg, hogy a vérükbe menjen, tehát szokássá váljon a tölthető elemek használata.”

Sok iskolában már régóta gyűjtik a tölthető elemeket. Ugyanakkor a kurzus vezetője elmondta, hogy hamarosan egy pályázatot is útjára indítanak, amely által elemtöltő állomásokat hoznának létre az iskolákban.

Forrás: Pannon RTV