Egynemzet

2019. március 21.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke volt a VM4Köz. Klub vendége 2019. 3. 21-én, csütörtök este.

A nagyszámú közönség megtudhatta, hogyan is alakult és milyen céllal 1989-ben a Rákóczi Szövetség, s hogy dr. Halzl József 1990-től vezette a Szövetséget, aki 2018-ban mondott le elnöki tisztségéről.

Csáky Csongor elmondta: a Rákóczi Szövetség az összmagyarságnak segít, olyan missziót lát el, ami példaértékű, s egyfajta közéleti-nevelő funkciót tölt be a Kárpát-medencében.

Tevékenységének középpontjában a külhoni magyar családok magyar nyelvű iskolaválasztása áll, amit beiratkozási programmal segítenek.

Táborokat, kirándulásokat, vezetőképzőket, történelmi vetélkedőket, diákutaztatást szerveznek. Csáky Csongor kiemelte, hogy fontosnak tartják a középiskolás ifjúság támogatását, hiszen fontos, hogy ebben az időszakban olyan impulzus érje a fiatalokat, ami segíti őket, hogy a magyarságukra értékként tekintsenek. A Rákóczi Szövetség elnöke elmondta, hogy 2010-től jelenlétük a Délvidéken erősödött, s mára már egész Vajdaságot sikerült bevonni az iskolaválasztási programba. A közönség azt is megtudhatta, hogy 2019 áprilisától indul az Iskolatáska Program, vagyis azokat a gyermekeket, akiket szüleik ősztől magyar tannyelvű iskolába íratnak, iskolatáskával támogatja a Szövetség.

Az Egynemzet című előadás meghallgatása