Föderalizmus és nemzetek az Európai Unióban

2019. május 09.

Dr. Szájer József európai parlamenti képviselőjelölt, alkotmányjogász volt a VM4Köz.Klub Európa és mi című előadássorozatának vendége május 9-én.

A Föderalizmus és nemzetek az Európai Unióban című előadásának kezdetén az európai parlamenti választások fontosságára hívta fel a figyelmet, különösen arra, hogy az idei választás újdonsága egyben a nemzetegyesítés irányába megtett óriási lépése az lesz, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok is leadhatják majd voksukat. Az uniós parlamenti politizálásban a szövetségépítésnek nagy szerepe van, ilyen módon sikerült elérni azt is, hogy az unión kívül élő, de uniós állampolgársággal rendelkezők is szavazhassanak. Szájer József beavatta a hallgatóságot a politizálás ezen részébe, ami a közönségből számos kérdést is kiváltott. A fő kérdés, hogy miképpen óvhatjuk meg Európát, a kereszténységet és a nemzetet, minden embert foglalkoztat, minden európai embert, függetlenül attól, hogy nem egyforma válasza van rá. Ennek oka a migrációs válság, amit az unió semmilyen módon nem tudott jól kezelni, a téves német gesztusra, hogy jöjjön mindenki, megoldjuk, további rossz válaszok születtek, amikor kiderült, hogy távolról sem tudják megoldani a problémát: kvóta, kötelező kvóta, önkéntes-kötelező kvóta.

Mint a politikus elmondta, ez a kérdés egyelőre halasztást nyert, de nem oldódott meg. Továbbra is zajlik a politikai, jogi csata, bírósági tárgyalások zajlanak, erős médianyomás alatt.

A kereszténységről, a szolidaritásról is beszélt dr. Szájer. Kifejtette, hogy a kereszténység feladata a könyörületesség, azonban nem követelheti meg senki sem azt, hogy egy társadalom önpusztító cselekvésekbe fogjon, és megszüntesse saját magát hagyományaival, kialakított életvitelével egyetemben.

A demokráciáról szólva kifejtette, hogy azt nem volna szabad a demokrácia nevében megfojtani, lebénítani. Hangot kell adni a polgároknak, mégpedig a legerősebb keretek, a nemzeti keretek között – ez a globalista köröknek nem tetszik, hiszen a brüsszeli döntéshozókat egyenesen zavarja, hogy oda kellene figyelni az emberekre.

Az Európai Unió jövőképéről szólva elmondta, nagyon sok minden május 26-án fog eldőlni. Történelmi vonulatokkal és a magyar történelem tanulságaival párhuzamba hozva kihangsúlyozta azt is, hogy Európa csupán akkor lesz erős, ha annak összetevői is erős képződménnyé válnak. A tagországokat, mint a változás lehetséges katalizátorait minden aspektusban tisztelni kell, hogy az Európán belül történő közösségi építkezés kifejlett célt szolgálhasson.

A baloldali liberális nemzetellenes szólamokra reagálva, miszerint a nemzetek léte háborúkhoz vezet, dr. Szájer arra emlékeztetett, hogy sohasem a nemzetek, mindig a birodalmi törekvések vezettek háborúhoz.

Az előadás végén a nagyszámú hallgatóság kérdéseket tehetett fel, melyekre dr. Szájer József érdekes, magával ragadó, számos új információt tartalmazó és kimerítő válaszokat adott.