2019. október 24. - 19:00

Filmzenék és slágerek vonósokkal

A Garden Quartet volt a VM4K csütörtök esti fellépője

2019. július 25.

A szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ nyári szünet előtti utolsó rendezvényén a Garden Quartet zenekar lépett színpadra. A vonósnégyes 2006-ban alakult Szabadkán. Azóta számos helyen léptek fel, köztük Magyarországon, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Olaszországban. A tagok közül Slobodan Stefanović, Tóth András és Zsiga Pál hegedűn, Molnár Viktor pedig csellón játszik. Repertoárjukban ezúttal nemcsak klasszikus zenei művek szerepeltek.

– Vegyes műsorral készültünk, igyekeztünk mindenből elhozni egy kis ízelítőt. A melegre és a nyárra való tekintettel könnyedebb zenét adunk elő. A Garden Quartet komolyzenei együttesként jött létre, ám ezen az estén megmutatjuk, hogy mást is tudunk játszani. Mindegyik fellépésünk jelentős, és igyekezünk minden meghívásnak eleget tenni. Legközelebb Palicson fogunk fellépni – nyilatkozta Tóth András, a zenekar tagja.

A koncert eleje klasszikusokkal indult, köztük Vivaldi, Mozart és Brahms szerzeményeivel. Ezután opera- és operettrészleteket is hallhatott a közönség, majd a zenekar stílust váltott. A Gyűrűk Ura című filmtrilógia zenéjéből is kaphattunk egy kis ízelítőt. Felcsendült a lágy tangó, majd a vonósnégyes olyan slágereket is előadott, mint Michael Jackson Billie Jean vagy a Led Zeppelin Stairway to Heaven című dala. A tavalyi év legnagyobb slágere, a Despasito is elhangzott az est során. A Garden Quartet tagjai bebizonyították, hogy ezek a dalok is jól szólnak a hegedűkön és a csellón, nemcsak a már megszokott komolyzenei művek. A koncert elején még úgy érezhettük, hogy egy komolyzenei hangverseny részesei vagyunk, ám a végére oldottabb lett a hangulat. Aki körülnézett, mindenfelé mosolygós arcokat látott, amelyek elégedetten figyelték a zenekar produkcióit.

A siker nem maradt el, hiszen a közönség kétszer is visszatapsolta a fellépőket. Ismét eljátszották a Billie Jeant, majd a Coldplay Viva la Vida című dala következett. Színes és változatos estét tudhattunk magunk mögött.

Augusztus folyamán nem lesznek rendezvények a VM4K-ban. Legközelebb szeptemberben várják az érdeklődőket.

Forrás: Magyar Szó