2019. március 21. - 19:00

Hírfolyam

2019. március 14.

Csütörtökön, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató-, Kulturális Központ vendége volt Vidnyánszky Attila, Kossuth-díjas rendező, a budapesti Nemzeti Színház igazgatója, akivel Verebes Ernő, zentai születésű költő, zeneszerző, a budapesti Nemzeti Színház vezető dramaturgja beszélgetett. A társalgás az erkölcs, a művészet, a hitvallás vezérfonala mentén zajlott.

2019. március 14.

A Nemzeti Színház vezérigazgatója a szabadkai VM4K vendége volt csütörtök este. A Kossuth-díjas rendező hangsúlyozta, személyes sorsa, a Beregszászból való indulása is arra kötelezi, hogy járja a Kárpát-medencét. Az egész nemzet színházának tekintik az intézményt. Remek kapcsolatot ápolnak a zentai és az Újvidéki Színházzal - emelte ki Vidnyánszky Attila.

2019. március 13.

Immár harmadik alkalommal szervezi meg a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ a Nagyszülők online nevet viselő nagyszülők és nyugdíjasok képzését. A hat héten át tartó képzés László Aranka informatikatanár vezetésével zajlik szerdánként a délelőtti órákban.

Kosányi Tamás, a VM4K képzési referense elmondta, hogy nem zárkóznak el az újabb képzések megszervezésétől, hiszen az érdeklődés hónapok óta töretlen.

2019. március 13.

A Vajdasági Magyar Képző- Kutató- és Kulturális Központ harmadik alkalommal szervezi meg az ingyenes tanfolyamot nyugdíjasok, illetve nagyszülők részére. A töretlen sikerű ingyenes képzést László Aranka informatikatanár vezeti. A tavaszi kurzus 16 résztvevője hat héten keresztül, heti 120 percben tanulja a számítógép használatát. A cél, hogy az idősebb korosztály elsajátítsa az internet használatát, a közösségi média, illetve az elektronikus levelezés fortélyait.

2019. március 08.

Szakképzett pedagógusok tartanak Ringató foglalkozásokat hetente egyszer a szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban. Az oldott, szeretetteli légkörben szülőket és csecsemőiket várják a szervezők. Az első foglalkozást pénteken szervezték meg Vajdaság több településén. A Ringatón a résztvevők átélhették a közös éneklés és játék élményét, hangszerjátékokkal, mondókákkal, dajkarímekkel ismerkedhettek meg.

2019. március 07.

 

 

Csütörtökön a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ vendége dr. Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa volt, aki Nők a XX. században címmel tartott előadást.

 

2019. március 07.

A nők életmódjának, család- és társadalombéli szerepének megváltozásáról tartott előadást Nők a 20. században címmel Tóth Eszter Zsófia történész, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa.

2019. március 07.

A nők a XX. században kapták meg a választójogot, 1945 után egyetemre járhattak, több hullámban női mozgalmak bontakoztak ki. Ezért bátran lehet úgy fogalmazni, hogy a XX. század részben már a nőké volt, mondta a szabadkai VM4K-ban megtartott előadásán Tóth Eszter Zsófia budapesti történész, társadalomkutató, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa. A Nők a XX.

2019. március 02.

A műhelygyakorlatra 15 tanár érkezett Észak-Bácska településeiről. Az első workshop jellegű képzést Tóth Dénes nyugalmazott elektrotechnika szakos tanár vezette. Ma az ökológiai lábnyom mérésére, és univerzális- és táblaméretű töltő elkészítésére kaptak gyakorlati utasítást a résztvevők. A következő továbbképzést március 23-án tartják informatika- és biológiatanárok részére.

2019. február 28.

Vékás János egy tudományos alapokra épülő, történelemben is kalandozó, érdekfeszítő másfél órás előadást tartott, melyben a többi közt arról is beszélt, hogy kisebbségi eutanáziát követünk el, ha fennmaradásunkat csupán a kultúrára alapozzuk.

Médiatár – Videók