2019. szeptember 19. - 20:00

Hírfolyam

2019. szeptember 12.

Az előadás két évvel ezelőtt született, akkor a Tavaszi Kulturális Fesztiválon mutatták be Szegeden. Szívós László már kamaszkora óta érdeklődött Kosztolányi iránt, és 34 évesen érezte úgy, hogy megpróbálja tolmácsolni is a költő gondolatait. Önálló estjén Kosztolányi századfordulós versein keresztül mutatta be a művészlét ihletett pillanatait, minden örömét és bánatát.

2019. szeptember 12.

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban, csütörtökön, Lírám, te légy a bírám címmel Szívós László, a Szegedi Nemzeti Színház színművészének első önálló estjét láthatta a közönség. Szívós László előadásában Kosztolányi Dezső századfordulós munkásságát idézte meg. Az est során a nézők a költő ismert és kevésbé ismert verseiből hallhattak összeállítást.

2019. szeptember 11.

A kutatás célja, hogy egy képet adjon az itteni magyarság gondolkodásáról, irányultságáról, kulturális fogyasztásáról. A felmérés ezer fős mintán történik kérdőív segítségével. A szabadkai VM4K-ban a napokban kérdező biztosokat képeznek ki, akik majd az elkövetkező egy hónapban járják a falvakat, településeket adatgyűjtés céljából.

2019. szeptember 09.

* Hogyan született meg az ötlet, hogy vetélkedőket vezess a VM4K-ban? 

— Örömmel fogadtam a VM4K megkeresését, és az a célja ennek a kezdeményezésnek, hogy minél jobban összehozzuk a fiatalokat, akik ezáltal ki tudnak építeni egy közösségi szellemet. Meglátásom szerint Európa-szerte egyre népszerűbbek a vetélkedőestek és a társasjátékklubok, ezért úgy gondoltam, érdemes lenne megpróbálni meghonosítani ezt a hagyományt. Vajdaságban sajnos nagyon elterjedt, hogy a fiatalok nehezen nyitnak bizonyos tevékenységek irányába, ezért mindent meg kell tennünk azért, hogy kimozdítsuk őket az otthonukból, és fontos legyen számukra a közösség, hozzátegyék a saját részüket.

2019. szeptember 05.

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban, csütörtökön, Örökül hagyott kincseink nyomában címmel rendhagyó könyvbemutatóra került sor. Az est folyamán dr. Silling István nyelvjárás- és néprajzkutatóval, művelődéstörténésszel, nyugalmazott egyetemi tanárral, számos kötet szerzőjével, valamint a lányával, dr. Silling Léda néprajzkutatóval, Brenner János szerkesztő beszélgetett.

2019. szeptember 05.

Sem dr. Silling István, sem leánya, dr. Silling Léda pályája nem volt nyílegyenes. Az elején volt egy kis kitérő, mindketten más irányba indultak, de azután a dolgok a helyükre kerültek: mindketten a néprajztudományt választották hivatásukul.

2019. szeptember 02.

A játék nem igényel előzetes felkészülést, csak jókedvet és játékszellemet. Az érdeklődőket egy regisztrációt követően minden hétfőn 18 órától várják Szabadkán, a VM4K székhelyén.

 

2019. szeptember 02.

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban hétfőn és kedden 18 órától izgalmas és szórakoztató társas estékre invitálják azokat, akik szeretnek játszani. Rózsa Zsombor két új társasjátékot alkotott meg, egyikkel a felnőtteket, a másikkal pedig a kamaszokat célozta meg. Hétfőnként lehet játszani A Belső Kört, a taktika és a hatalom vetélkedőjét, amely húsz éven felülieknek ajánlott, keddenként pedig a kamaszokat várják az #after!

2019. július 25.

A szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ nyári szünet előtti utolsó rendezvényén a Garden Quartet zenekar lépett színpadra. A vonósnégyes 2006-ban alakult Szabadkán. Azóta számos helyen léptek fel, köztük Magyarországon, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Olaszországban. A tagok közül Slobodan Stefanović, Tóth András és Zsiga Pál hegedűn, Molnár Viktor pedig csellón játszik. Repertoárjukban ezúttal nemcsak klasszikus zenei művek szerepeltek.

2019. július 25.

A VM4K szeptemberig bezárja kapuit, de a rövid vakáció után újult erővel, koncertekkel és előadásokkal várják a közönséget. A szervezők gondoskodtak arról, hogy egy színvonalas és emlékezetes programmal kedveskedjenek a hallgatóságnak.

Médiatár – Videók