2019. november 16. - 18:00

Közgazdaság és keresztény erkölcs

Másfajta megközelítésből volt szó gazdasági kérdésekről a szabadkai VM4Köz. Klub rendezvényén

2019. október 31.

Hogyan lehet erényesen gazdálkodni? A kérdésre a választ dr. Baritz Sarolta Laura OP, domonkos rendi szerzetesnővér, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola adjunktusa és Fóris Ferenc vállalatirányítási tanácsadó próbálta megadni csütörtök este a szabadkai VM4Köz. Klub Közgazdaságról másként – nemzet és gazdaságpolitika elnevezésű sorozatának vendégeként. Nem hagyományos közgazdasági előadásról volt szó, hisz a gazdaságban és pénzügyben érvényes tanokat és elveket a keresztény erkölcs szempontjából közelítették meg.

Paradigmaváltásra, másfajta gazdasági gondolkodás megvalósítására lenne szükség, amely fenntarthatóbb és emberközpontúbb életet biztosítana – foglalható össze egy mondatban mindaz, ami a közel kétórás rendezvényen elhangzott. Előadásukból többek között azt is megtudhatta a közönség, hogy mit kínál a katolikus egyház társadalmi tanítása ezen a téren, mit gondolnak az emberközpontúság hívei, nem csak a keresztény emberek.

Baritz Sarolta Laura elsősorban gazdasági témákról beszélt. Elmondta, hogy a hagyományos gazdasági felfogás szerint a profit megszerzése a cél, a keresztény elgondolás szerint azonban a profit eszköz, ami segítségével nemesebb célokat lehet megvalósítani.

Fóris Ferenc ugyanakkor a többi közt az értékről beszélt, hogy a megtermelt dolgok közül mi alapján lehet eldönteni, hogy az valóban érték-e, vagy csak kacat. Nem az az elsődleges, hogy a bizonyos dolognak van-e keletje, hanem inkább az, hogy az közvetít-e valamilyen érzést. Egy vásárban vásárolt nyalóka is lehet érték, ha azzal egy kisgyereknek örömet szerezhetünk, mondta az előadó.

Hangsúlyozták, a világot csak akkor tudjuk megváltoztatni, ha magunk is megváltozunk. Ha felismerjük, hogy mi is az igazi érték, mi lehet az élet célja, akkor tudunk nekikezdeni egy olyan világ építésének, ami nem a pénzről, hanem a valódi értékekről szól. 

Forrás: Vajdaság MA

Fotók