Kreatív kalandok gyermektábor a VM4K-ban

2018. július 30.

A VM4K első gyermektáborának első hete július 2-ától 6-áig, munkanapokon 8 órától 12 óráig tartott. 6-tól 10 évesek jelentkezését vártuk. Az első héten 35 gyermek vett részt a foglalkozásokon. Voltak, akik időközben kapcsolódtak be a munkába.

Az egyik foglalkozásvezető Kozma Laura, Bodrogvári-díjas vizuális művész volt. Az állatokról való tudást összegezték a tábor ideje alatt, amely tudáshoz megfelelő képzőművészeti technikákat illetve ábrázolási megoldásokat párosítottak. Minden nap alkalmi kiállítás készül az előző nap megalkotott munkákból.

Lévay Zsófia, nemezkészítőnek nemcsak a saját mesterségének bemutatása volt a  célja, hanem más, a nemezeléshez kapcsolódó mesterségek ismertetése is. Ezzel a gyerekeket visszarepítette a régi időkbe. Megismerkedtek a gyapjúval, majd megtapasztalhatták azt is, hogy a puha anyagból hogyan válik nemez. Munka közben beszélgettek a gyapjú tulajdonságairól, a festéséről, a régi időkről, a népművészetről.

Ökrös Csilla gyöngyfűzőnek köszönhetően a táborozók megismerkedhettek a gyöngyök színes és varázslatos világával is. Csodás ékszerek készültek, a gyerekeknek sikerélményük volt, gyöngyfűzéssel türelmet, precizitást tanultak. A gyöngyfűzés fejleszti a finommotorikát, a szépírást, a színfelismerést, az olvasást, és a gyerek könnyebben tanulja meg a verset is.

Szabó Szabolcs, okleveles tanító felelt a gyermekek jó hangulatáért, testi és szellemi felfrissüléséért  a VM4K gyermektáborának két hete alatt. Olyan típusú játékokat ismertetett meg a gyerekekkel, melyek a szórakozás illetve a foglalkozások közti kikapcsolódás mellett igen nagy mértékben képességfejlesztő hatásúak: fejlesztik a ritmusérzéket, az öszpontosítást, a gyermekek mozgáskoordinációját és nem utolsó sorban a csapatban, közösségben való közös munkát. A táborozók a játékok által egymást is jobban megismerték, új barátságok születtek.

A VM4K első gyermektáborának második hete július 9-étól 13-áig, munkanapokon 8 órától 12 óráig tartott. 6-tól 10 évesek jelentkezését vártuk. Az második héten 45 gyermek vett részt a foglalkozásokon. Voltak, akik időközben kapcsolódtak be a munkába.

Kosányi Debóra kézműves foglalkozásvezető a legalapvetőbb eszközökkel dolgozott, úgy mint a papír, újságpapír, olló, ragasztó, liszt, különböző magvak, fonál. A foglalkozások egyik célja, hogy olyan kézenfekvő anyagokat használjanak, amit a gyerekek otthon is megtalálnak, tehát bármikor, akár otthon is készülhet egy-egy jó alkotás. Érdekes, hogy ugyanazokból az anyagokból teljesen eltérő tárgyakat lehet készíteni. Az ilyen jellegű foglalkozások fejlesztik a kreativitást, a kézügyességet, és a problémamegoldó képességet.

Márton Kovács Tímea, a népi játszóház és a kismesterségek oktatója is részt vett a táborban, aki közel 20 éve foglalkozik kézművességgel, csuhéval, szalmával, gyékénnyel, bőrrel dolgozik. Mielőtt elkezdik a munkát, a táborozók megismerkednek az anyaggal. Gyakorolják a türelmet és a kitartást, s ha mindez megvan, akkor a sikerélmény sem marad el, hiszen gyönyörű munkák születnek.

Csorba László gölöncsér vezette be a hét második felébe a VM4K táborozóit az agyagformázás művészetébe, rejtelmeibe és nehézségeibe. Az elektromos korong használata, a puha agyag formázása, gyúrása, festése és díszítése nagy örömöt, vidámságot, ám olykor nehézséget is jelent a gyermekeknek. Az agyagformázás fejleszti a tapintásérzetet, a kézügyességet, a koncentrációt és a kitartást, ám a munka jellegzetességéből adódóan ezzel együtt nagy mértékben hozzájárul a gyermekek 3 dimenziós érzékelésének fejlesztéséhez is, melyre napjaink digitális világában egyre nagyobb szükség mutatkozik.

Sok-sok boldog, elégedett arccal zárult a kreatív tábor. A gyerekek nagyon sok mindent megtanultak, ügyeskedtek, szórakoztak, új barátságok születtek.