2019. június 20. - 20:00

Lomnici: Az EU problémái lassítják a nyugat-balkáni bővítést

Remélhetőleg a vajdasági magyar közösség is profitálhat abból, ha Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagja lesz - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Lomnici Zoltán.

2019. március 28.

A magyarországi alkotmányjogász a szabadkai VM4K-ban tartott előadást tegnap este.

A magyarországi alkotmányjogász a VM4K-ban tartott előadást csütörtökön este. Az érdeklődők olyan kérdésekre is választ kaphattak, mint hogy milyen értékválsággal kell szembenéznie jelenleg az Európai Uniónak, vagy hogy milyen kihívásokkal kell felvennie a harcot a nemzetközi közösségnek az elkövetkező időszakban. Mint mondta, az Európai Uniónak jelenleg számos kihívással kell megbirkóznia, amelyek lassítják a nyugat-balkáni bővítés folyamatát. Hozzátette, ennek ellenére reméli, hogy amennyiben Szerbia az EU tagjává válik, mindez a területén élő nemzeti közösségek helyzetére is pozitív hatással lesz.

Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, Magyarország: „Nyilvánvalóan akár munkaerőpiaci kérdések is felmerülhetnek. Tehát ha valaki több állást vállal, az egyiket éppen Magyarországon, akkor ez bizonyos értelemben az ő lehetőségeit is könnyítené. A gazdasági szakemberek kitérnének arra is, hogy bizonyos kereskedelmi folyamatoknak is jót tenne, tehát természetesen ha az EU részévé válnának. Egyébként az, ha Szerbia mondjuk kohéziós forrásokból részesül és ez a térség is fejlődik, akkor ennek is nyertesei lehetnének a magyarok.”

Forrás: Pannon RTV