Merre tartasz Európa?! – előadás az EU jövőjéről, bővítés- és kisebbségpolitikájáról

2019. február 07.

A vajdasági származású európai parlamenti képviselő, Deli Andor, aki a FIDESZ-KDNP frakció, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség, de emellett a Közlekedési- és Turisztikai Szakbizottság és az EU–Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottságba delegált küldöttség tagja február 7-én volt a VM4Köz.Klub Európa és mi c. előadássorozatának vendége.

Deli Andor előadásában beszélt a tavaszi EP-választásról, valamint  kihangsúlyozta, fontos, hogy kik kerülnek majd be az Európai Parlamentbe, ugyanis az is meghatározhatja – többek között – a  Szerbia 2025-ös tervezett csatlakozását. A képviselő úr felhívta a közönség figyelmét arra a három szempontra, ami nagyon fontos a vajdasági magyarság számára is, mégpedig az, hogy olyan Európai Parlament jöjjön létre, amely tiszteletben tartja a nemzetek, tagállamok szuverenitását, támogatja az Európai Unió bővítését, valamint többet foglalkozik az őshonos kisebbségek helyzetével is. Deli Andor kiemelte, a vajdasági magyar közösségnek most először van lehetősége arra, hogy a választásokon beleszóljon az európai intézmények sorsába. A képviselő úr elmondta, hogy a vajdasági magyar közösségnek az az érdeke, hogy erős anyaországa legyen, mivel annak pozíciója meghatározza a szerb–magyar viszony alakulását is. Deli Andor kitért a Brexitre is, s elmondta, Nagy-Britannia kiválásával a német-francia döntéshozatali mechanizmus tovább erősödhet, akár leállíthatatlanná is válhat.

A közönség bepillantást nyerhetett az Európai Parlament világába, és az előadás végén a nagyszámú hallgatóság kérdéseit is feltehette a képviselőnek.  

Az eseményről szóló további beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Európa mindenkié (beszámoló)

Vajdaság Ma: Az uniós választások vajdasági magyar szempontból (beszámoló)

Pannon RTV: Az EP-választás fontos a vajdasági magyarság számára (beszámoló, videó)

Újvidéki RTV: A májusi EP-választásokról beszélt Deli Andor képviselő Szabadkán (beszámoló, videó)

Szabadkai Magyar Rádió: Merre tartasz Európa? (Deli Andor előadása)