Mi teszi a cserkészt?

2020. február 20.

2020.február 20-án Szabó Hunor cserkésztiszt, történész Mi teszi a cserkészt? című előadásával volt a VM4Köz.Klub csütörtök esti vendége.

A történeti-történelmi áttekintés során, a Trianon utáni regös cserkészetről, valamint a Magyar Királyság területén megjelenő ifjúsági mozgalmakról és revíziós törekvésekről is szó esett – mindez az akkori magyar neveléspolitika irányzatainak tükrében. A cserkészet felszámolásának és átalakulásának, valamint a rendszerváltás utáni újjáéledésének,  hét részbeni újraindításának részleteivel ismerkedhettünk meg, majd az est folyamán egy értékes,  rövid archív felvétel is vetítésre került, amely 1941-ben készült az újjáalakult szabadkai cserkészekről.

Az előadás végén kiderült: ’fogadalom teszi a cserkészt’, továbbá, hogy egy Teleki Pál-idézet tökéletesen ismerteti a magyar cserkészet lényegét:

„(...) megbeszélésen alakult ki az a nagyszerű felismerés, amely ma az egész világon egyedülállóvá teszi a magyar cserkészetet, hogy annak két alappillére legyen: az egyik a Biblia, a másik a magyar kultúra.”

Az eseményről szóló további beszámolók a következő linkeken érhetők el:

Pannon RTV: A cserkészet egy jellemnevelő mozgalom (beszámoló)

Magyar Szó: Isten, haza, embertárs (beszámoló)

Szabadkai Magyar Rádió: Mi teszi a cserkészt? (a beszélgetős est meghallgatása)