Mi teszi a virtuózt? – Tehetség és munka

2019. január 24.

2019. január 24-én, csütörtök este Palázs-Piri Soma és zongoratanárnője Sóti Szobolya Emőke volt a VM4Köz.Klub vendége, akik a Mi teszi a virtuózt – tehetség és munka c. beszélgetős esttel várták a VM4K közönségét.

Magyarország első klasszikus zenei tehetségkutatójának, a Virtuózok című műsornak korcsoportgyőztese zongoratanárnőjével, Sóti Szobonya Emőkével beszélgetett a kezdetekről, valamint arról, hogy hogyan figyeltek fel tehetségére. A visszaemlékezésben a bemutatott képek és rövid videók voltak segítségükre, melyeknek köszönhetően a közönség is beleshetett Balázs-Piri Soma mindennapjaiba, megnézhette, hogy hogyan zongorázott először, láthatta fejlődését, s azt a boldog pillanatot is megosztották velük, amikor a fiatal tehetség először megkapta koncertzongoráját. Felkészítő tanára kiemelte, hogy az igazi munka ezután kezdődött.

A beszélgetésből az is kiderült, hogy a fiatal művész számtalan országos és nemzetközi zongoraverseny első díjasa, valamint a Budapesti Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny Nagydíjasa is lett. Grazban 2. helyezést ért el a nemzetközi zongoraversenyen, ami a tanárnő szerint a legnagyobb élmény és a legnagyobb teljesítmény volt. Balázs Piri Soma és Sóti Szobonya Emőke felidézte a többfordulós tehetségkutató verseny, a Virtuózok legizgalmasabb és legmeghatóbb pillanatait.

Hogy mi is a siker kulcsa? A tanárnő szerint elsősorban a tehetség, a befektetett munka, valamint a zene iránti alázat. Gyorsan hozzátette, ez természetesen a Virtuózok korcsoportgyőztesénél megvan, és sikerükhöz az is hozzásegítette őket, hogy nagyon jól megértik egymást, örömmel dolgoznak együtt, és mindig jókedvűek.

Az eseményről szóló további beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Soma és a zongora (beszámoló)

Vajdaság Ma: Mi teszi a virtuózt? – Tehetség és munka (interjú)

Hét Nap: Mi teszi a virtuózt? (beszámoló)

Pannon RTV: Mi teszi a virtuózt? - Balázs-Piri Soma a VM4K-ban (beszámoló, videó)

Szabadkai Magyar Rádió: Mi teszi a virtuózt? – Tehetség és munka (Balázs-Piri Soma és Sóti Szobonya Emőke)