Téli táborok a VM4K-ban

2019. január 08.

Téli Varázs gyermektábor

A VM4K első Téli varázs gyermektábora január 8. és 12. között fogadta a 6–10 év közötti gyerekeket. Az ötven lurkó nagyon hamar összebarátkozott, mi pedig odafigyeltünk, hogy az ülős foglalkozásokat mozgásos tevékenységek váltsák. Főszerepben volt a néphagyomány, lehetőség nyílt népi játékok elsajátítására, csuhéból készült figurák készítésére, de a táborozók megismerkedtek a népviseletekkel, majd a csallóközi táncok lépéseit sajátították el.

Amikor a főszerepben a versenyjátékok voltak, akkor tarkított testnevelő foglalkozásokon vehettek részt táborozóink. Ezt követően a kémiáé volt a főszerep, amikor is kísérletekkel ismerkedhettek meg, majd a képzelet szárnyán Fagy Jankó birodalmába csöppenhettek.

A tábor harmadik napján minden porcikát megmozgató foglalkozással indítottunk, de ez nem volt elég, hiszen gyönyörű, szalmával díszített hűtőmágnesek születtek a gyerekek kezei között, amik most már az otthoni hűtőket díszítik. A foglalkozásvezetőtől mi is kaptunk egy VM4K-s hűtőmágnest, meg is mutatjuk! A népi hangszerek gazdag világából is kaphattak ízelítőt a gyerekek, majd fergeteges táncházzal zárult a nap.

A negyedik nap a veresenyjátékoké volt. A műanyagból flakonokból készített pingvinek igazi téli hangulatot varázsoltak. Majd egy modern táncot is elsajátíthattak a táborozók.

Az utolsó nap egy lazító foglalkozással indult. Ezt követően a különböző standoknál arcfestésre, lufiszobrászatra, színezésre, Cake pop készítésére volt lehetőség. Tinidiszkóval és emléklappal zártuk a közös élmények sorozatát.

 

Téli informatikai tábor – élményalapú vizuális programozás

A VM4K második informatikai tábora 2019. január 8-ától 12-éig zajlott a VM4K első emeleti számítógépes termében keddtől szombatig, napi két órában. A táborban 16 gyermek, 12 fiú és 4 lány vett részt, akik 10-től 12 éves korosztályba tartoznak. A nyári táborhoz hasonlóan, januárban is nagy érdeklődést övezte az informatikai tábort.

Vörös Csaba, az informatikai tábor foglalkozásvezetője Szerbia programozási nagykövete az EU Code Week keretein belül, melynek célja, hogy népszerűsítse a programozást és a kódolást a fiatalok körében. Többéves tapasztalattal rendelkezik a programozás tanítása terén, rendszeresen tart képzéseket az általános iskolai korosztálynak.

Vörös Csaba elmondta, hogy a tábor képzési célja legfőképpen az volt, hogy a gyermekeket bevezesse a programozás előszobájába, megismertesse a gyermekekkel az algoritmikus gondolkodást és fejlessze a digitális írástudást. A tábor első napján a tanulók megismerhették a programozó munkáját, a Scratch programkörnyezetet, valamint egyszerű műveleteket végeztek. A szerdai nap a hibakeresés és hibajavítás témakörében zajlott, mely kapcsán a képzésvezető bemutatta a Scratch online lehetőségeit és közösen játékott készítettek. A harmadik napon a diákok a Micro:bit programkörnyezetet ismerhették meg és a készülék felépítését, majd használatát. A hétvége közeledtével a fiatalok az App Inventor segítségével elkészíthették első Android alapú applikációjukat, valamint megismerkedhettek a programozható mikroelektronikai eszközökkel és a Rubik-kocka megfejtési algoritmusával is.

Vörös Csaba nagyon elégedett a csoporttal, mert a gyermekek érdeklődéssel álltak a feladatok elé és jó ütemben, jó hangulatban tudtak haladni. Minden kitűzott oktatási cél sikeresen megvalósult.

Az eseményekről szóló további beszámolók az alábbi linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Mesék és tudományok világában (beszámoló)

Magyar Szó: A csuhézéstől a számítógépezésig (beszámoló)

Magyar Szó: Kikapcsolódás és tudásszerzés (beszámoló)

Hét Nap: Téli gyerektáborok a VM4K-ban (beszámoló, galéria)

Vajdaság Ma: Szabadka: Népi játékok, táncok a VM4K téli táborában (beszámoló, interjú)

Pannon RTV: Téli varázs gyermektábor a VM4K-ban (beszámoló, videó)