Téli táborok a VM4K-ban

2020. január 13.

A téli szünidő ideje alatt – 2020. január 6. és 11. között – ismét gyermekzsivajjal telt meg a VM4K székháza. A közel száz különböző korosztályú gyermek többféle tábori program közül választhatott: Középkori ApródtáborDigitális fejlesztés 3D-ben (2 csoport) informatikai, valamint A repülő Vucsidol kamasztábor.

Középkori Apródtábor

Egyik legnépesebb gyermekprogramunk idén a Középkori Apródtábor volt, melynek keretében január 6-án ötven (6-10 éves) gyermek indult el a lovaggá válás rögös útján. Nem volt könnyű dolguk a kis apródoknak, hiszen a tábor tematikája a lovagi erények és tudományok alapjaira épült – minden nap egy tudományban (sakk, úszás, birkózás, versírás, sólyommal való vadászat) való jártasságra tehettek szert a gyermekek, emellett – az állandó mesedramatizációs és történelmi foglalkozásokon felül – további kísérő foglalkozásokon vehettek részt, amelyek a középkor, a reneszánsz jegyében teltek. Udvari táncokat tanulhattak, elsajátíthatták a körtemuzsikán való játék alapjait, továbbá a kardforgatás mellett a zászlóforgatás fortélyait is megleshették – mindezt, hangszer- és középkori fegyverbemutató kíséretében.  A szombati táborzáró alkalmával újdonsült lovagjaink tanúságot tettek bátorságukról – szüleik, a táborvezetők és kísérőik körében sikeresen vették az akadályokat, utána ünnepélyesen letették a lovagi esküt, majd igazán vitézi mulatságra került sor egy középkori dallamokat játszó régizene együttes koncertjén.

Digitális fejlesztés 3D-ben

Informatikai táborunk idén a 3D-világába kalauzolta a 10-14 éves fiatalokat. Két csoportra oszlottak, így a délelőtt folyamán harminckét leendő informatikussal találkozhattunk, akik megismerkedtek a Python-programnyelv alapjaival, a 3D-s szkennelés/nyomtatás és a micro:bit felhasználási lehetőségeivel, továbbá  egy digitális szabadulószobaként funkcionáló feladatsort kellett teljesíteniük megadott időkereten belül – ezzel fejlesztve a logikus gondolkodás és digitális rátermettség képességét. A tábor egyik érdekességeként, a gyermekek egy üzenetküldő projektumban vettek részt: Python-alapú kódot írtak, amellyel üzenetet küldhetnek a Nemzetközi Űrállomásra egy Raspberry Pi segítségével.
A csapatokban dolgozó tanulók kódja csak abban az esetben felelt meg a kritériumoknak, ha a szoftver hibátlanul lefutott 30 másodpercen belül, elvégzett legalább egy adatlekérést a beépített hőmérő segítségével, majd a kapott információt meg is jelenítette valamilyen formában. Amennyiben pozitív elbírálást kapunk, júniusban a VM4K-ból sok kedves, érdekes üzenet kerül a világűrbe.

A repülő Vucsidol

Kamasztáborunk az idén kreatív alkotótáborrá változott – A repülő Vucsidol című regény adaptációja animációs kisfilm formájában került feldolgozásra. A fiatalok először elemezték a cselekményt, jellemezték a meglévő karaktereket, majd – szakmai felügyelet mellett – kiválasztották a legérdekesebb jeleneteket, amelyekből képregényszerű vázat alkottak. Ezután megkezdődött a szereplők külalakjának – a karakterbeli belső tulajdonságok alapján – történő kidolgozása, kivágása, azaz: életre keltése. A helyszínek különböző fotók és háttérmintázatok segítségével jöttek létre, míg a jelenetekről különböző hangaeffektusok és -anyagok kíséretében készültek felvételek.
A regényből még sosem készült film, így a kamaszok kizárólag olvasmányélményeikre és fantáziavilágukra támaszkodván hívták elő a könyv oldalain megjelenő helyszíneket, szereplőket és eseményeket, s ezáltal mintegy társszerzőivé váltak a műnek. Megértették, sőt a saját képmásukra formálták azt, hiszen személyiségjegyeik és ízlésviláguk minden egyes entitáson nyomot hagytak.
A következő héten a nagyközönség számára is látható lesz a kisfilm a VM4K Facebook-oldalán, emellett egy Munk-kiállítás szerves részéve válik, így az alkotó kamaszok neve a vándorkiállítást megtekintő műkedvelők számára is ismertté válik.

A tábori kalandoknak nincs vége – nyáron folytatás!

Az eseményről szóló további beszámolók a következő linkeken érhetők el:

Magyar Szó: Kalandok kicsiknek és nagyobbaknak (beszámoló)

Magyar Szó: Ahol megelevenedik a középkor (beszámoló)

Magyar Szó: A középkortól a digitális világig (beszámoló)

Magyar Szó: Lovagképzés a VM4K-ban (beszámoló)

Hét Nap: Téli élményszüret a VM4K-ban (beszámoló)

Pannon RTV: Izgalmas táborok a VM4K-ban (beszámoló, videó)

Vajdaság Ma: Téli gyermektáborok a szabadkai VM4K-ban (beszámoló)

Vajdasági RTV: A VM4K tartalmas időtöltést kínál a gyerekeknek Szabadkán (beszámoló, videó)

Magyar Szó: Időutazás a VM4K-ban (riport)