2019. szeptember 19. - 20:00

VM4K-gálakoncert a zsinagógában

Emlékezetes koncertet adott Szabadkán Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima díjas opera-énekesnő, Balázs-Piri Soma ifjú zongoraművész, valamint, a Szegedi Szimfonikus Zenekar a Pro Urbe díjas Paskó Csaba karnagy vezénylésével

2019. június 27.

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ által szervezett nagyszabású, telt házas gálakoncerten még Orbán Viktor magyar miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó is jelen volt.

 

A rendezvény óriási sikert aratott, a jegyek napokon belül elfogytak: csaknem 1000 belépő kelt el egy hét leforgása alatt. A zsinagóga épülete a felújítása után már át lett adva rendeltetésének, de a felavatására ez a koncert is igazán méltó lett volna. A hőség ellenére a közönség nagy érdeklődéssel kísérte a koncertet. Külön köszönet a szervezőknek, akik a nagy hőségre való tekintettel „életmentő” legyezővel várták az embereket, és vizet osztottak nekik.

Miklósa Erika világhírű opera-énekesnő annak ellenére, hogy a világ legnagyobb koncerttermeiben is fellépett már, a szabadkai szereplését különlegesnek értékelte. (Meglepő dolgok derültek ki: olvassák el a vele készült Heti Interjút.) A koncert után elmondta, nagyon meghatódott azon, hogy ennyien eljöttek, és azon is, hogy a nézők egyáltalán bent maradtak az extrém melegben. Elismerően szólt a zsinagóga felújított épületéről is, valamint szerinte külön emelte az est fényét, hogy a koncertet megtisztelte jelenlétével Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és felesége. Hozzátette: nagyon boldog, és teli szívvel tér haza.

Balázs-Piri Soma, a horgosi származású ifjú zongoraművész is kiváló teljesítményt nyújtott — a hőség ellenére. Mint mondta, egészen különleges érzés fogta el a koncert közben, és nagyon élvezte a közös fellépést Miklósa Erikával. Elmondása szerint a művésznővel csupán egyszer tudtak közösen próbálni, de ennek ellenére minden együtt volt, és jól sikerült.

A koncerten több ismert zeneszerző műve is felcsendült, Miklósa Erika a nagy kedvenceit énekelte a többi közt Verdi Traviátájából, illetve Johann Strauss Denevér című művéből Adél kacagódalát is. Balázs-Piri Somával közösen az A csitári hegyek alatt című magyar népdalt adták elő.

Orbán Viktor a rendezvény után nem nyilatkozott a sajtónak, de annyit elmondott, hogy nagyon tetszett neki a koncert.

Forrás: Hét Nap